favoriete boeken en auteurs

Op deze pagina staan mijn favoriete boeken/auteurs.  

Op subpagina's:

- de 'indische boeken'

- en overige boeken die ik gelezen heb  

Andersen - Charles Lewinsky

In Andersen krijgt een man (Damien Andersen) een tweede kans. Alle ervaringen en kennis die hij in zijn vorige leven heeft opgedaan neemt hij mee in dit tweede leven. Zijn intieme gedachten als foetus, baby, kleuter en puber zijn als van een volwassene. Vanuit dat perspectief en dat van de vader wordt het verhaal verteld. 
Hij wordt geboren als Jonas, een schattige baby die liggend in zijn wieg of waggelend op zijn beentjes, zijn ouders manupileert zonder dat zij daar erg in hebben. Omdat hij terugverlangt naar zijn oude leven waarin hij een belangrijk man was, en zo snel mogelijk het huis wil verlaten, bedenkt hij een plan. In zijn oude leven was hij een sadist, nietsontziend voor zijn medemens, en al snel krijg je een vermoeden wie hij in zijn vorige leven geweest was, hoewel nergens die naam wordt genoemd.  

Eerst leek dit verhaal niets voor mij omdat het niet kan, omdat het een fantasie is, science fiction eigenlijk, maar dit boek is komisch en tragisch tegelijk, en zo geniaal verteld dat je, hoewel je weet dat het niet kan, hoopt dat zoiets nooit zal gebeuren.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Charles Lewinksky (Zurich, 1946) is een Zwitsers schrijver. Hij woont afwisselend in Frankrijk en Zurich. 
2017- uitgeverij Atlas Contact

 


 

Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili

Het achtste leven (voor Brilka) is een van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Een monumentaal Georgisch familie-epos dat 8 generaties omspant van 1900 tot nu. Een nieuwe Tolstoj zo beweert de uitgeverij. En ze hebben gelijk (hoewel ik nog geen een Tolstoj gelezen heb), met het enige verschil dat dit boek niet loodzwaar is, omdat de schrijfster zware onderwerpen op een luchtige manier vertelt, ruim 1200 bladzijden! 
Zo lezen we over de chocolatier en zijn dochters, de geheime kracht van dit chocoladedrankje, de sterke vrouwen van de familie Jasji, over Stalins Rusland (waar ik weinig van afwist) en hoe ingrijpend die periode was geweest voor hen die in communistisch Sovjet Unie woonden. 
Het is Nitsa die aan haar nichtje Brilka de geschiedenis van haar familie vertelt zonder belerend over te komen.
Van begin tot einde een meeslepend verhaal in een formidale schrijfstijl. 
Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe boek van deze schrijfster.

--------------------------------------------------------------------------------
Nino Haratischwili (Tbilisi, 1983) is een Georgische schrijfster. Zij woont en werkt in Hamburg.
2016 - uitgeverij Atlas Contact
 


 

Ilja Leonard Pfeijffer

Grand hotel Europa
Een verontrustende roman over het massatoerisme in Europa. Dit continent dat als een 'pretpark' is voor Amerikaanse en Aziatische toeristen. Een dystopische kijk op de toekomst waarin de waarheid verweven zit. 

Rupert 
Het prozadebuut van ILP is een wanhopige verdedegingsrede van een man die beschuldigd wordt van een ernstige misdaad. In prachtige zinnen (al dan niet plagiaat, zie ( https://www.dbnl.org/tekst/_pas002200201_01/_pas002200201_01_0078.php ) neemt hij ons mee op zijn wandeling door de stad en komen we terecht daar waar de misdaad gepleegd zou zijn. Een roman over herinneringen en verlangen, over daadkracht, lafheid en geilheid.


Brieven uit Genua 
Een brievenboek, een egodocument, over zijn leven als schrijver, dichter, zijn jeugd in Rijswijk, zijn studietijd in Leiden, en later over zijn woomplaats Genua. Over zijn liefdes en  haat/liefdeverhoudingen met tal van zijn ex-en die hierin stuk voor stuk genoemd worden! (mag dat eigenlijk wel vraag ik mij af?) 

La Superba 
Een rauwe ode aan Genua beschreven in een bloemrijke taal met tal van metaforen. Een fictieve autobiografie van een Nederlandse imigrant (de schrijver, de hoofdpersoon) in Italie. Over geluk en gelukzoekers (asielzoekers), hoeren en hoerenlopers, inwoners en bezoekers van deze havenstad.

Peachez, een romance 
Ik heb genoten van dit op waarheid geinspireerde verhaal van Paul Frampton, een deeltjesfysicus, die verliefd werd op een bikinimodel c.q. catfish Sarah Peachez die hij ontmoet heeft in een chatroom en met wie hij een digitale verhouding begint. De vaak lange en vooral fraaie zinnen die de professor hanteert gecombineerd met de straattaal van Sarah die voor 'lucht' zorgt, vormen een boeiend verslag van wat hem is overkomen. Over een ouderwetse doch naieve zoektocht naar iefde, en het nieuwe fenomeen catfishing. 

De filosofie van de heuvel 
Een dichter van ruim 100 kilo en zijn vriendin, een Russische fotografe, besluiten op 1 juni 2008 om kwart voor vier 's middags - niet getraind en onvoorbereid - van Leiden naar Rome te fietsen waar ze na 41 dagen aankomen. Hij op een zesdehands Batavus racefiets van 95 euro, en zij op een gele mountainbike. 
Een heerlijk vakantieboek. En ja, ik heb tijdens het lezen, de route de ze gefietst hebben, opgezocht op de kaart. Een verhaal over doorzettingsvermogen , het hebben van vertrouwen in elkaar om de tocht tot een goed einde te brengen, en het omgaan met meningsverschillen en ruzies. 

Het grote baggerboek 
Een baggeraar van de Koninklijke BV vertelt dit verhaal tijdens zijn verblijf in een psychiatrische kliniek. Tijdens een shore-leave in een oosters land loopt hij een kleine jongen tegen het lijf. Talloze adembenemende avonturen in een zinderde hitte passeren de revue.
Niet voor lezers die zich aan veelvuldig vuilspuitend en soms pornografisch, taalgebruik - met Rotterdams accent - storen.
Voor wie doorleest ontdekt het werkelijke verhaal erachter. 


Eveneens gelezen:
Giro giro tondo, h
et poeziegeschenk van 2015. Nooit eerder heb ik zo een mooi gecomponeerde dichtbundel gelezen. Een bundel waarbij elke laatste zin van een sonnet, de beginzin vormt van het volgende sonnet. Elk sonnet bestaat uit 14 regels. De beginregels van de 14 sonnetten vormen tesamen het laatste 15e sonnet. Knap!
Harde feiten100 korte verhalen. Ik lees toch liever zijn langere werk.
Malpensa, 
Een toneelstuk.
Hoe word ik een beroemd schrijver, o
ver het schrijversvak en would be schrijvers, over recensenten en literatuurprijsjury's. Leuk om te lezen. Met het silhouet van Mulisch op de cover.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk, 1968) woont er werkt in Genua. 
Zijn boeken verschijnen bij De Arbeiderspers. 


 

Peter Buwalda

Tot nu toe heeft Buwalda 2 boeken geschreven, zijn debuut Bonita Avenue en vijf jaar later Otmars Zonen.
De ingredienten die een boek voor mij boeiend maken zijn erin verwerkt: sterke personages, gekronkel, liefde- en haatverhoudingen, verraad en verdriet. Buwalda's  taalgebruik, de complexe structuur met flasbacks waarin de verhalen gegoten zijn vergen veel van de lezer, maar juist dankzij die ingewikkelde constructies hebben deze boeken mijn aandacht.  

Bonita Avenue speelt zich af in 2000 ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede. Het begint met de ontmoeting van Aaron met de vader van zijn vriendin Joni, Siem Sigerius, rector van de Tubantia universiteit.
De verhouding met Joni loopt ten einde en acht jaar later ontmoet Aron bij toeval Joni's moeder die vertelt dat Siem is overleden. Aron neemt weer contact op met Joni die inmiddels een carriere heeft opgebouwd in Amerika, en zij vertelt wat zich heeft afgespeeld. 
Een briljant en bizar verhaal.

Otmars Zonen is wederom een lijvige roman die het eerste deel is van wat een roman fleuve wordt genoemd, De jaknikker en Hyseria siberiana zullen nog verschijnen. 350.000 exemplaren zijn inmiddels verkocht. 
Dolfs moeder Ulrike trouwt met Otmar Smit, een weduwnaar die zelf 2 kinderen heeft, een zoontje die ook Dolf heet, en dochter Tosca, beide zijn muzikale wonderkinderen.
Ulrike's zoon Dolf wordt al snel Ludwig genoemd. Als Ludwig volwassen is gaat hij voor Shell werken op het eiland Sakhalin waar hij zijn biologische vader Hans Tromp ontmoet die een hoge positie bij het olieconcern bekleed. Daar komt hij in een sneeuwstorm terecht. 
Wederom voert Buwalda intrigerende personages op, sommigen zijn sympathiek, anderen verrre van dat.
Opnieuw geweldig taalgebruik, en rake metaforen.
Het boek begint met hoofdstuk 111 en eindigt met hoofdstuk 75. 
Ik ben heel benieuwd naar deel 2. 


 

Rusland - Sovjet Unie

Kind 44 - Tom Rob Smith
Toen ik voor het eerst een boek las dat zich afspeelde in de toenmalige Sovjet Unie - een thriller nog wel - was ik aangenaam verrast. Want dit boek is eigenlijk meer dan alleen een thriller, het is een huiveringwekkend historisch drama dat gebaseerd is op ware feiten. 

We volgen Leo Demidov, een agent van de geheime dienst, die steeds meer twijfelt aan Stalins arbeiderspartij. Als Leo achter een kindermoordernaar aan gaat wordt hij gedegradeerd want volgens de partij bestaan seriemoordenaars niet in de Sovjet Unie, zoiets is meer voor het kapitalistische Amerika. Maar Leo geeft niet op. Zijn zoektocht tijdens de donkerste dagen van het Sovjet regime waarin mensen al veroordeeld worden als zij er een andere mening op na houden, waarin burgers dag in dag uit gebukt gaan onder angst, het dagelijks leven met bijna lege winkels en waar mensen uren in de rij moeten staan voor een paar aardappels of uien, alles wordt haarscherp beschreven.
Mijn interesse was gewekt. 

Moscow Times van Dido Michielsen. Een  non fictie boek over het leven van journalist Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek die in 1990 naar Rusland emigreerden en daar een uitgeverij begonnen, Independent media. Tesamen met de Russische Cosmopolitan en de krant The Moscow Times werd het een groot succes.
Sauer en Verbeek vertellen waar zij mee te maken kregen en dat was niet niks. Hun strijd voor persvrijheid wat nieuw was, de bedreigingen van de maffia, het onvoorspelbare Kremlin, de nieuwe kapitalisten.
Een zeer interessant verhaal over ondernemerschap.

En natuurlijk kon ik Het achtste leven (voor Brilka) niet laten liggen.  


 

Connie Palmen

I.M.
Een autobiografische roman over de liefde tussen de auteur en journalist, schrijver, interviewer Ischa Meijer. Een eerlijk verslag van, en een intieme kijk op hun relatie die slechts 5 jaar geduurd heeft tot aan zijn plotselinge dood. Er waren tijden van grote gelukzaligheid en -zoals in elke relatie- strubbelingen. Meijer kon wel eens onhebbelijk zijn, bazig, maar de twee waren aan elkaar gewaagd en hij was haar grote liefde en zij was dat voor hem. Het boek bestaat uit 2 delen: In Margine en In Memoriam. Ontroerend mooi.

Lucifer
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de componist Peter Schat (in het boek Lucas Loos) en het mysterie rondom de dood van zijn vriendin, de actrice Marina Schapers (in het boek Clara Wevers) die tijdens een vakantie in Griekenland in een ravijn valt.
Het verhaal bestaat uit 5 bedrijven: de ontmoeting van de auteur met de vrienden van Loos na zijn dood, de vakantie op een Grieks eiland en de dood van de actrice, de geschokte reacties in Nederland en de vraag of Loos hier iets mee te maken heeft, de begrafenis, en tenslotte weer de ontmoeting van de auteur met de vrienden van Loos en de verhalen die de ronde doen.
Aanrader!

Geheel de Uwe
Geheel de Uwe is een biografische roman over Salomon Schwartz, een succesvol schrijver/journalist en vrouwenversierder, wiens leven wel heel veel op dat van Ischa Meijer lijkt. Heel mooi hoe de karakters van de verschillende vrouwen (een psychiater, een actrice, een non, een hoer) die hem gekend hebben en die elk op hun eigen manier van hem gehouden hebben, beschreven wordt. Filosofisch met prachtige zinnen die raken.

Jij zegt het
Over de onstabiele en stormachtige relatie tussen dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath, haar hunkering naar roem en populariteit die tijdens haar leven uitblijft, haar emotionele uitbarstingen, de scheiding, en tenslotte haar zelfmoord. Vol passie geschreven vanuit het perspectief van Hughes die zich vaak geen raad weet met zijn vrouws geestelijke gesteldheid, hoe hij zich na haar dood moest verdedigen tegenover haar vrienden. Intens en meeslepend.

  

De wetten en De vriendschap. Beide geschreven zoals we van Palmen gewend zijn.
Waar boeken van andere genres zich lenen als 'pageturners' zijn Palmens boeken dat niet. Elke zin die erin voorkomt is fraai geconstrueerd. Om erover na te denken en te verwonderen. En na een tijdje lees ik het boek opnieuw.    


 

Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel
Ik heb dit boek nog niet zo heel lang geleden gelezen. Ik zag er als een berg tegenop, verzon allerlei excuses: ander boek dat ik eerst wilde lezen, geen tijd, geen zin enz. Erg  dom blijkt, want wat een mooi verhaal! Beslist niet hoogdravend zoals sommigen beweren, of omfloerst. Ik vind het goed leesbaar, met heerlijke karakters, humoristisch. Dat er toevallig een meteoor, toevallig op het schuurtje (werkkamer) van de hoofdpersoon terechtkomt, toevallig op het moment dat de hoofdpersoon in dat schuurtje zit te werken... Het zij zo! 
 
Logboek
Dit logboek heeft Mulisch geschreven toen hij het laatste en grootste deel van De ontdekking van de hemel schreef. Van voor die tijd bestaan er vast nog aantekeningen op papier. Het was de tijd van de opkomst van de computer, van computerprogramma's, het niet meer met de (vul)pen te hoeven schrijven. Erg leuk om te lezen waar hij allemaal tegen aan liep, de ergernis rondom de bouw van het casino dat vlak naast zijn huis gebouwd werd. Ook veel persoonlijke dingen omtrent zijn vrouw, zijn minnares, zijn kinderen enz.  


De procedure
De wetenschapper Victor Werker schrijft brieven aan zijn dochter die tijdens de bevalling dood ter wereld is gekomen, waarin hij over zijn leven vertelt. Ook God en de schepping komen erin voor. Een prachtige roman.


Twee vrouwen
Een tragedie over de liefde tussen 2 vrouwen en de ex-man van een van hen. Tevens is een kinderwens een belangrijke draad in dit verhaal. Met een verrassend einde. Erg mooi!

Donna Tartt

De 3 boeken van Donna Tartt heb ik gelezen: De verborgen geschiedenis, De kleine vriend, en Het Puttertje.

Het meest heb ik genoten van Het Puttertje (The Goldfish), over het schilderij van Carel Frabritius dat hangt (en ik gezien heb) in het Mauritshuis. Zoals alle boeken van Tartt staat ook Het Puttertje vol met lange passage, en uiterst gedetaillerde bechrijvingen. Kunstig en boeiend geschreven. Het verveelde me geen ogenblik en heb dit boek (en de andere 2 boeken van Tartt) met heel veel plezier gelezen. 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

09.01 | 01:19

prachtig, jeanette.

...
20.10 | 11:08

Mooie website en mooie gedachten 'verbinden'.
Heb genoten van je gedichten

...
21.03 | 09:11

Leuk dat je een bericht hebt achtergelaten! Dank je wel Anne!

...
20.03 | 20:20

wat bouw je de spanning mooi en rustig op ~ en wat een integer einde ~ met plezier gelezen

...
Je vindt deze pagina leuk