Gelezen in 2020

Maart 2020

De tienduizend dingen - Maria Dermout
Een klassieker. Speelt zich af op een niet nader benoemd eiland in de Molukken in de nadagen van de nederlandse kolonialisering. Felicia woont met haar bedienden op een tuin (plantage) aan een binnenbaai. Elk hoofdstuk is een verhaal op zich. Aangrijpend en boeiend met veel couleur locale.πŸ‘

Meisjes zoals wij - Christina Alger
Voor de verandering eens een thriller. Over een FBI agente die na de dood van haar vader op Long Island zijn betrokkenheid bij enkele moorden onderzoekt. Spannend. Leest makkelijk weg. 

Jagersmaan - Jan Vantoortelboom
Speelt zich af na de 1e wereldoorlog. Door de schande van een onwettige dochter wordt de Vlaamse Victor door zijn moeder weggestuurd. Hij neemt de boot naar Amerika maar strandt in Ierland waar juist een burgeroorlog aan de gang is. 
Een overtuigend en meeslepend verhaal, met veel Vlaamse woorden.

Het Meesterstuk - Anna Enquist
Een familiedrama. 2 broers, een verbitterde moeder, en wat de afwezige vader veroorzaakt. Geschreven vanuit verschillende perspectieven. Muziek en beeldende kunst spelen een grote rol. Ik ben ook fan van Enquists gedichten zoals die in Jachtscenes.

Ventoux - Bert Wagenaar
Een mooi verhaal over 5 schoolvrienden die 30 jaar na de dood van een van hun vrienden opnieuw de Mont Ventoux fietsend beklimmen.

Zonder liefde - Stefan Brijs
Het eerste boek dat ik van deze schrijver lees. Een mooie roman over de vriendschap tussen Paul en Ava, en over onbeantwoorde liefde. Hij is verliefd op haar (wat hij ontkent) maar zij niet op hem.

Hersenschimmen - J. Bernlef 
Een confronterende roman over de aan dementie lijdende Maarten Klein. Zijn gedachtes zijn perfect verwoord. Gelezen met een grimlach en een traan.
Een prachtig kringlooppareltje! πŸ‘ 

Februari 2020

Stoner - John Williams 
Het verhaal over een boerenzoon William Stoner, geboren eind 19e eeuw die tot verdriet van zijn ouders - die hem liever zagen terugkeren naar de boerderij - na zijn studie professor Literatuur wordt aan de universiteit van Columbia USA. Hij trouwt met een kille bankiersdochter, vindt eindelijk de liefde bij een studente maar verbreekt de relatie om een schandaal te voorkomen. Zijn carriere aan de universiteit verloopt moeizaam. Tegen het eind van zijn loopbaan wordt hij ziek en sterft. 
Zeker mooi geschreven, maar een verhaal zonder een woordje humor erin is voor mij te triest.

Nooit meer slapen - W.F. Hermans 
Een klassieker die ik nog niet gelezen had. Over een barre tocht van geologiestudent Alfred die in het ruige Noorse Lapland met 3 andere wetenschappers, onderzoek doet. Door de nooit ondergaande zon kan hij niet slapen. Ook wordt hij tijdens zijn gehele tocht geplaagd door zwermen muggen. Voor deze expiditie heeft hij landkaarten nodig die hij nergens krijgen kan. Als blijkt dat 2 van de deelnemers die kaarten wel in hun bezit hebben, en zij besluiten een andere route te nemen, gaat Alfred ze achterna.
Prachtig! πŸ‘ 

Het verhaal van Asta - Jon Kalman Stefansson 
Een zware roman over het harde leven op IJsland, de veranderingen, de opkomst van toeristen, en het gebrek aan communicatie bij de inwoners. 'Zomerlicht, en dan komt de nacht' van deze auteur vind ik mooier. 

Elementaire deeltjes - Michel Houellebecq
Over 2 halfbroers die verstoten worden door de moeder en apart van elkaar worden grootgebracht. Later ontmoeten ze elkaar. Michel is een contactgestoorde, moleculair bioloog, Bruno een aan seksverslaafde leraar. De helft van het boek vond ik goed, de andere helft (over  satanische gruwelheden, gangbangs en snuff movies) vond ik vreselijk.Dit boek was een 'kringloopvangst' (mooie boeken die ik bij de kringloop tegenkom) en gaat dus weer terug. 

De Greppel - Herman Koch 
Over het wel en wee van een Amsterdamse burgermeester die denkt dat zijn vrouw een relatie heeft met een van de wethouders wat niet zo is. Althans, zo heb ik het begrepen. M.i. zitten er nogal wat losse eindjes. Kon mij niet bekoren.

 

Januari 2020

Irundina - Hella Haasse
Een mooie novelle over een jonge Portugese vrouw die bij de auteur schoonmaakster was toen zij en haar man in Parijs woonden.

Het hoofdkussenboek - Sei Shonagon
Een dagboek van een Japanse hofdame uit de 10 eeuw. Ik had niet het idee dat ik een boek las dat al zo oud is. Mooi en komisch geschreven, een kijkje hoe het er aan het hof ten tijd van de Heian periode aan toeging. πŸ‘

Tikkop - Adriaan van Dis
Een luisterboek. Een groot voordeel is dat Van Dis zijn boeken zelf voorleest, waardoor hij bij bepaalde scenes die toon aangeeft die hij bij het schrijven voor ogen had. Over de apartheid in Zuid Afrika en het redden van een aan tik verslaafde jongen.  

Uit de suiker in de tabak - P.A. Daum 
Een verhaal over het koloniale Indie, in een ouderwetse schrijfstijl, maar nu nog zeker goed te volgen. Over de onderdrukking van de inlanders en de arrogantie van Nederlanders planters, militairen, en industrielen.

Indische Duinen - Adriaan van Dis 
Ik had dit boek ruim 25 jaar geleden gelezen, en wist niet meer goed hoe het ging. Nu spreekt het mij meer aan dan toen. Ook in dit boek speelt de door de oorlog in Indie getraumatiseerde vader en mishandeling van zijn kind(eren), een grote rol.  

De fenomenale meerval - Alfred Birney
Verrassende verhalen die alle eerder verschenen zijn. De meerval komt hierin meerdere malen terug. Met veel lust en verleiding. πŸ‘

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 09:11

Leuk dat je een bericht hebt achtergelaten! Dank je wel Anne!

...
20.03 | 20:20

wat bouw je de spanning mooi en rustig op ~ en wat een integer einde ~ met plezier gelezen

...
14.03 | 08:05

Mooi samengevat deze biografie!

...
29.10 | 19:22

Graag gedaan, Jeannette. Ik denk dat veel beginners maar ook gevorderden van je kunnen leren. Jouw verhalen lezen erg prettig, dat is moeilijk te bereiken.

...
Je vindt deze pagina leuk