boeken over Indie

Lichter dan ik - Dido Michielsen

Door Lichter dan ik ben ik weer over mijn roots gaan nadenken. 
Dit boek vertelt het verhaal over voormoeders en er zijn veel overeekomsten met mijn voormoeders, hoe zij hebben moeten overleven in het koloniale Indië. Met enige uitzondering dat twee van mijn voormoeders niet geboren zijn in de kraton, (zoals de hoofdpersonage uit het boek) maar arme vrouwen waren uit de kampong.
Van mijn andere voormoeders is mij niets bekend. 

Een van mijn voormoeders aan moederskant is de uit Nias afkomstige Ati. Zij was de oma van mijn oma. Zij kreeg kinderen bij de man bij wie ze huishoudster was. Hij erkende de kinderen, kregen zijn achternaam. Hij bleef in Indie, en zij bleef tot aan zijn dood bij hem in huis (Padang, Sumata). Na zijn overlijden woonde ze bij een van haar kinderen. Mijn moeder heeft haar nog gekend. 
 
Een andere voormoeder is de Indonesische Panjum. Zij kreeg een dochter van iemand uit het leger. Maar deze man was getrouwd en had in Nederland vrouw en kinderen, naar wie hij terug ging. Panjum kon hij niet meenemen en dus had hij haar 'overgedaan' (oneerbiedig gezegd) aan zijn collega die geen familie had in Nederland en nog een tijd op Java zou blijven. Hij nam haar en haar kind in huis, en ook al was hij niet de biologische vader, hij gaf haar wel zijn achternaam: Verboom. 
Het verhaal dat in de familie de ronde gaat is dat deze militair de meerdere was van Verboom, en dat hij hem gevraagd had Panjum en haar dochter in huis te nemen. Dat  het een zakelijke transactie was geweest en er geld is betaald is hoogst waarschijnlijk. 

De tolk van Java - Alfred Birney

De Tolk van Java kan in het rijtje Indische boeken natuurlijk niet ontbreken. Een autobiografisch document over het leven van de auteur.
Zijn jeugd in Den Haag, de mishandeling door zijn vader, zijn school- en internaattijd, komen in het eerste deel aan bod. Daarna een uitgebreid verslag over de vader die als marinier meevocht tijdens de politionele acties in Indonesie en vrij spel kreeg van zijn meerderen. Beschrijvingen over lynchpartijen.
Hij hield er een levenslang trauma aan over.
Een ontroerend en vooral rauw verhaal.  

andere 'indische boeken'


Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker, Oeroeg van Hella S. Haasse en Orpheus in de dessa van Augusta de Wit heb ik lang geleden op school gelezen, als eindexamenboeken. Deze boeken waren mijn kennismaking. De Max Havelaar staat nog in mijn geheugen gegrift omdat ik dat boek wel eens herlees. Oeroeg staat me iets van bij. Van Orpheus in de dessa weet ik niets meer.  


Heren van de thee van Hella S. Haasse, een roman die gebaseerd is op de brieven van Rudolf Kerkhoven die eind negentiende eeuw een theeplantage begint in de Preanger op Java. Rudolf werkt hard om de plantage op poten te zetten, Jenny Roosegaarde, zijn vrouw, kan moeilijk wennen aan het feit dat ze zo afgelegen woont en langzaamaan raakt ze verbitterd. Een meeslepend verhaal over de hoogtijdagen in het koloniale Indiё. 

Hierop sluit mooi aan het indrukwekkende Brieven van de thee van Nelleke Noordervliet, een selectie uit de brievencollectie van het Indische Thee- en familiearchief van Van der Hucht c.s. waarop Heren van de thee gebaseerd is. 

Genoten heb ik van Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls, een ode aan haar overleden moeder die op z'n zachts gezegd 'een eigen wil' had.   

De autobiografieën Een ongeduldig verlangen en Met bonzend hart van Willem Nijholt, over zijn leven in Indiё, de angst tijdens de bezetting, zijn carriere in Nederland, samengesteld uit brieven die hij aan Hella Haasse schreef. 

De prachtige novelles van F. Springer Bandoeng-Bandung en Bougainville mogen in dit rijtje beslist niet ontbreken.


Ook gelezen:


Het lied en de waarheid - Helga Ruebsamen
Indische duinen - Adriaan van Dis
Geen gewoon indisch meisje - Marion Bloem

 


 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

07.02 | 13:29

Dank je wel voor je bericht Ruud! Leuk dat je mijn website bekeken hebt!

...
06.02 | 23:38

Kende je eigenlijk alleen van Twitter (ik ben daar bekend onder @HeijkneutZoo) leuk om op je website meer van je te weten. Aangenaam verrast door je website.

...
09.01 | 12:32

Dankjewel Annie!

...
09.01 | 01:19

prachtig, jeanette.

...
Je vindt deze pagina leuk